yX Media - Monetize your website traffic with us

ISU 1: GEJALA SOSIAL DALAM KALANGAN REMAJA DI MALAYSIA

REMAJA LUAR BANDAR LEBIH MUDAH TERPENGARUH AKTIVITI KURANG SIHAT

Oleh Nor Hashimah Ismail KUALA LUMPUR, 27 Jun (Bernama) -- Sebagaimana negara ini membangun dengan pesat, begitu jugalah hebatnya kebanjiran penduduk luar bandar ke bandar-bandar besar untuk mencuba nasib masing-masing.Mereka yang kebanyakannya golongan remaja, mengimpikan kerjaya yang boleh menjamin masa depan dan tidak kurang yang melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi.Kehadiran remaja ini yang masih hijau di kotaraya, selalunya terdedah dengan pembudayaan sosial yang tidak sihat dan paling mudah terperangkap dalam kejutan budaya yang baru.Keruntuhan akhlak dan penglibatan dalam aktiviti kurang sihat di kalangan remaja sering menjadi paparan di akhbar tempatan dan media elektronik.Mengapa remaja dari luar bandar paling mudah terpengaruh untuk melakukan perkara-perkara yang kurang sihat?

NAIF DAN KURANG MATANG

Kebanyakan mereka, yang berhijrah ke bandar sama ada ingin mengubah nasib atau melanjutkan pelajaran, didapati naif atau kurang matang untuk menilai sesuatu itu dengan betul atau salah.Seorang mahasiswa, yang hanya mahu dikenali sebagai Siti Nor Baizura berpendapat, remaja luar bandar kurang atau tidak pernah mendapat pendedahan yang meluas tentang kehidupan di bandar.Selain itu, faktor persekitaran yang sama sekali berbeza dari luar bandar menyebabkan naluri seorang remaja yang suka mendalami dan mencuba sesuatu yang baru membuatkan mereka mudah terjebak dalam aktiviti tidak berfaedah, katanya kepada Bernama baru-baru ini.Baizura menambah, remaja luar bandar selalunya mempunyai pergaulan yang rapat antara satu sama lain tetapi tidak begitu sosial berbanding mereka di bandar, berikutan kawalan ketat daripada keluarga.

PENGARUH MEDIA

Seorang lagi mahasiswa IPTA, Siti Nooralina Ahmad, 23, berpendapat, remaja kebiasaannya hanya didedahkan tentang kehidupan di bandar melalui media sama ada media cetak atau elektronik yang terlalu berpaksikan barat."Kebiasaannya remaja yang berasal dari kampung memerhati apa yang dilihat dalam media elektronik sebagai sesuatu yang baru sebelum mencubanya. Ini kerana keghairahan dalam naluri setiap remaja yang selalu inginkan pembaharuan", tambah Nooralina.Golongan remaja ini mudah diceroboh mindanya jika tiada kawalan atau kekangan daripada ibu bapa, katanya.

PERUBAHAN PERSEKITARAN YANG MENDADAK

Menurut pensyarah di Fakulti Komunikasi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Tengku Siti Aisha Tengku Azzman, 29, perubahan persekitaran merupakan faktor utama remaja luar bandar mudah dipengaruhi kejutan budaya.Serangan minda yang berlaku kepada remaja ini menyebabkan mereka selalunya terlalu mengikut hawa nafsu untuk mencuba sesuatu yang baru.Aisha, yang pernah berdepan pelajar yang dikategorikan bermasalah, berkata remaja akan terikut-ikut dengan cara orang yang berada di sekelilingnya.Seorang kerani kaunselor, Amiza Ishak, 23, berpendapat remaja perlu dibekalkan dengan pendidikan agama yang teguh supaya dapat membawa diri apabila berhijrah ke bandar.Mahasiswa Nur Fariza Razali, 23, berpendapat mempunyai ibu bapa yang tegas juga merupakan satu lagi faktor."Remaja yang mendapati kehidupan di kampung begitu terkongkong, apabila mendapat sedikit kebebasan mereka mudah terpengaruh", katanya.Nur Fariza berkata, di kampung-kampung remaja hanya tertumpu kepada kemudahan televisyen dan radio berbanding di kawasan bandar yang mempunyai banyak kemudahan seperti internet untuk bersosial.

JATI DIRI BENTUK PERIBADI 

Khalsom Wan Adam 51, Kaunselor di (UIAM) pula berpendapat, keadaan tidaklah seteruk yang digembar-gemburkan dalam media.Beliau berkata, remaja luar bandar sebenarnya sudah dididik supaya menjaga diri ketika melangkah kaki ke bandar, melainkan beberapa orang sahaja."Semuanya bergantung kepada jati tiri remaja itu sendiri untuk membawa haluan hidup dan menghindarkan unsur-unsur tidak sihat", katanya.-- BERNAMA

GEJALA SOSIAL REMAJA -PANDANGAN DR FATIMAH YUSUF (CAHAYA OKTOBER)

PANDANGAN PAKAR
Oleh: Nik Suhaila/ Haslinda

Saban hari isu-isu gejala sosial yang membabitkan gadis remaja hangat diperkatakan , secara tidak langsung, isu ini turut menggambarkan bahawa bahawa gadis remaja kini semakin agresif, berani, liar . Siapa yang harus dipersalahkan dan mengapa perkara ini berlaku? Sehubungan dengan itu CAHAYA berpeluang menemu ramah Prof. Dr Fatimah Yusoff, Ketua Program Psikologi, Pusat Pengajian Psikologi dan Pembangunan Manusia UKM bagi mengupas permasalahan gejala sosial di kalangan remaja perempuan ini dengan lebih lanjut.


Perasaan Ingin Tahu dan Ingin Mencuba
“Remaja ialah mereka yang berumur 18 tahun ke bawah. Pada peringkat usia ini, mereka mempunyai perasaan ingin tahu yang tinggi. Justeru apa-apa sahaja perkara baru yang terjadi di sekeliling mereka, akan mengundang perasaan ingin tahu di kalangan remaja. Secara tidak langsung membuatkan mereka terdorong untuk mencuba dan melakukan perkara-perkara tersebut”.

“Perasaan begitu sebenarnya adalah baik untuk remaja, namun yang menimbulkan masalah apabila mereka tiada ‘guide line’ dari orang-orang yang sepatutnya, umpamanya para ibu bapa, keluarga, jiran dan sebagainya. Jadi perasaan ingin tahu remaja akan mendorong mereka melakukan apa ingin dilakukan tanpa memikirkan baik atau buruknya perkara perkara tersebut”.

Pengaruh Rakan Sebaya
“Kawan-kawan menjadi orang yang rapat dengan mereka. Kawan yang baik, boleh membimbing mereka kepada kebaikan, namun jika tersilap memilih kawan, akan mempengaruhi mereka kepada perkara-perkara yang buruk. Selain itu sikap remaja turut menyumbang kepada gejala sosial, kadangkala mereka ini terlalu mudah mempercayai orang lain. Umpamanya, jika mereka merasakan rakan-rakan mereka lebih rapat dan lebih memahami, dengan mudah mereka akan mengikut apa yang dilakukan oleh rakan-rakan. Mereka lupa bahawa “kawan juga kadangkala boleh makan kawan”. Dalam keadaan ini ramai para remaja terjerumus ke dalam gejala sosial.”

Dahagakan Keseronokkan
“Sikap remaja juga dahagakan keseronokan. Jadi apa sahaja benda-benda yang memberikan keseronokan kepada mereka akan dilakukan sama ada kerana terikut-ikut dengan sikap kawan-kawan atau pilihan sendiri. Hal ini menyebabkan remaja terlibat dengan rokok, pergaulan bebas, lepak, mat rempit, dadah dan sebagainya. Ketika ini apa yang terlintas di pemikiran mereka adalah keseronokan tanpa memikirkan akibat perbuatan mereka itu kelak”.

Pengaruh Media Massa
“Media massa juga menjadi penyumbang kepada berlakunya gejala sosial di kalangan para remaja hari ini. Namun tidak semuanya apa yang dipaparkan di media massa itu memberikan kesan yang buruk. Namun, ada segelintir program-program dan drama-drama yang memaparkan pergaulan bebas di kalangan remaja, program-program realiti tv serta rancangan-rancangan yang bersifat hiburan semata-mata mempengaruhi para remaja dengan perkara yang tidak baik. Umpamanya corak pergaulan remaja yang jauh dari nilai-nilai ketimuran, cara berpakaian yang kurang sopan dan gaya hidup yang mengikut cara barat”

Sikap Keluarga
“Dalam hal ini keluarga juga ada kalanya menjadi pendorong bertambahnya gejala sosial di kalangan remaja. Saya tidak katakan semua keluarga. Apa yang dimaksudkan ialah keluarga yang mengamalkan sikap terlalu mengongkong atau terlalu memberikan kebebasan kepada para remaja”

“Keluarga yang terlalu mengongkong ialah keluarga yang mengamalkan sikap terlalu tertutup. Maksudnya keluarga itu seolah-olah telah menetapkan suatu undang-undang atau peraturan yang perlu diikuti oleh setiap ahli keluarga tanpa kompromi. Keadaan ini boleh menyebabkan jiwa remaja memberontak dan jika berpeluang keluar dari keadaan itu mereka akan melakukan apa sahaja yang terlintas di fikiran tanpa berfikir panjang. Manakala keluarga yang terlalu memberikan kebebasan ini biasanya bersikap terbuka yang keterlaluan. Di dalam keluarga sebegini, tiada suatu peraturan atau ketetapan khusus yang diamalkan. Keadaan ini juga tidak baik kerana para remaja perlukan sesuatu yang boleh dijadikan panduan untuk menjalani kehidupan mereka. Tanpa panduan, belum tentu mereka dapat melalui kehidupan ini dengan sebaik mungkin mengakibatkan mudah terjerumus ke arah gejala sosial yang pelbagai kini”

“Institusi keluarga penting untuk membantu mengelakkan para remaja dari terjebak dengan gejala sosial. Paling penting perlu dititik beratkan tentang agama. Adanya asas agama yang teguh, remaja tidak akan sewenang-wenangnya terjerumus ke arah perkara yang tidak baik. Dalam hal ini peranan ibu bapa sangat penting sebagai contoh kepada anak-anak”.

“Kesibukan bukan alasan sebagai penghalang ibu bapa mengambil berat hal anak-anak mereka. Paling penting ibu bapa tahu berperanan dan mengamalkan masa yang berkualiti dengan anak-anak. Ibu bapa seharusnya mempunyai masa untuk berkomunikasi dan mengambil tahu perihal anak-anak mereka. Selain itu, ibu bapa yang memiliki anak remaja hendaklah ‘menjadi rakan’ kepada mereka. Dengan ini anak-anak akan lebih mempercayai ibu bapa dan menjadikan mereka sebagai rujukan jika berdepan dengan masalah. Apabila anak-anak bercerita tentang masalah mereka, ibu bapa hendaklah memberikan tumpuan. Jangan terus membuat spekulasi yang tidak baik ataupun terus menghukum. Berikan masa untuk berbincang dan mencari jalan penyelesaian terbaik”.

“Ibu bapa juga digalakkan merancang aktiviti bersama anak-anak dan ahli-ahli keluarga. Contohnya, di bulan Ramadan ini, seboleh-bolehnya semua ahli keluarga berkumpul untuk berbuka puasa ataupun bersama-sama ke surau atau masjid untuk menunaikan solat sunat Tarawih. Para ibubapa juga perlu sentiasa memantau keadaan anak-anak, tidak boleh ‘just take for granted’. Mereka tidak boleh membiarkan anak-anak bersendirian menentukan jalan hidup mereka. Anak-anak perlu dibimbing. Selain itu, ibubapa perlu mengenali rakan anak-anak remaja mereka. Jika perlu, sesekali minta supaya anak-anak membawa rakan-rakan mereka ke rumah supaya dapat dipastikan dengan siapa anak kita berkawan. Doalah sentiasa agar anak-anak kita terhindar dari perkara-perkara yang tidak diingini seperti itu. Ingatlah, doa ibubapa sangat penting untuk kesejahteraan hidup anak-anak”.

Nasihat Untuk Remaja
“Kepada semua remaja, saya menyarankan agar sentiasa berwaspada dalam apa sahaja yang dilakukan. Jika berkawan, pilih kawan-kawan yang boleh memimpin ke jalan kebaikan bukannya kawan yang memusnahkan hidup . Jangan mudah terpengaruh. Kenali orang-orang di sekeliling . Penting juga anak-anak remaja mendapatkan seseorang yang boleh menjadi ‘role model’. Pilihlah mereka yang telah menempa kejayaan dalam kehidupan mereka supaya dapat dijadikan panduan untuk mencipta kegemilangan” ujar Prof Dr Fatimah mengakhiri wawancara dengan CAHAYA.

USAHA-USAHA UNTUK MENGATASI MASALAH REMAJA


  1. Para remaja perlu mengubah sikap / melakukan anjakan paradigma untuk menjadi lebih baik, berakhlak dan berilmu.
  2. Pupuk jati diri / aqidah / pengangan hidup yang berpaksikan kebenaran dan realiti hidup sebagai manusia yang semuanya inginkan kebaikan.
  3. Ibu bapa mestilah berusaha mengasuh anak-anak sejak kecil lagi dengan agama dan nilai-nilai kehidupan yang positif.
  4. Peranan media massa menyiarkan arkitel dan rancangan yang mampu mendidik remaja menjadi warganegara yang baik seperti motivasi, filem patriotik dan lain-lain. Kini stesen televisyen lebih mengejar keuntungan dengan memperbanyakkan rancangan hiburan.
  5. Pihak sekolah dengan bantuan para guru perlu berusaha melahirkan modal insan negara yang berakhlak seperti yang terkandung dalam Falsafah Pendidikan Negara.
  6. Masyarakat mestilah lebih pritahatin terhadap isu remaja dengan menegur atau menasihati remaja yang melakukan kesalahan seperti pergaulan bebas, rempit dan melepak.

Copyright © Koleksi Pendidikan Template Design by RzaaL 1306